Interim in het MBK

De crisis heeft het MKB weer duidelijk laten zien hoe belangrijk het is dat je een deel van je personeel flexibel houdt, zodat je in tijden van laagconjunctuur snel kunt schakelen tegen minimale kosten. Tevens zie je dat de crisis ervoor heeft gezorgd dat er op dit moment veel interim-ers op de bank zitten. Mensen met prachtige kwaliteiten, maar vaak te hoge tarieven voor het MKB.

Sociale Innovatie Tijd

In mijn beleving is deze tijd rijp om de twee groepen, MKB-ers en ZP-ers (zelfstandige professionals), met elkaar in verbinding te brengen. De ZP-ers kunnen namelijk ook in het MKB zorgen voor een flexibele personeelsschat met vernieuwende kennis en innovatie-/veranderkracht. Zij kunnen bedrijven tijdelijk ondersteunen om rond veranderingstrajecten kennis en begeleiding binnen te brengen. En een ondernemer tijdelijk te coachen om de veranderingen effectief te implementeren.

En het probleem van de hoge tarieven? Die kan het MKB oplossen door andere toegevoegde waarde te leveren aan deze ZP-ers. Wat dacht je van trainings- en opleidingsmogelijkheden, bijvoorbeeld via de branches of eigen professionals? Of een goed netwerken om ‘van werk naar werk’ te gaan? Of gewoon meekijken in de keuken van ondernemerschap? En wat dacht je van het leren van de commerciele vaardigheden van de ondernemer, voor menig ZP-er een welkome aanvulling?

Veel MKB-ondernemers zijn van nature vrij innovatief. Maar het is voor hen vaak lastig om naast zichzelf, nog meer innovators/creators in hun bedrijf te handhaven en aan zich te binden. Waarom dan niet flexibel samenwerken met ZP-ers, die misschien ook wel behoefte hebben aan persoonlijke ontwikkeling, meer waardering, binding en bemiddeling naar nieuwe klussen in ruil voor harde valuta.

Dit vraagt wel creativiteit en vertrouwen van zowel de ZP-ers als de MKB-ondernemers. Dat laatste vind ik een mooie uitdaging voor Syntens en mijzelf: MKB-ers klaar maken om betere en effectiever samen te werken met ZP-ers.

En welke ZP-er durft de uitdaging aan?

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s