De kracht van de metafoor

Afgelopen week heb ik weer twee mooie voorbeelden gezien waarin metaforen ons kunnen helpen om zaken beter te begrijpen, zonder in een semantische discussie te geraken.

De eerste was een gesprek met een ondernemer over groeien van zijn bedrijf. Hij had een heel verhaal over dat hij wel wilde groeien vanwege de uitdaging, maar ook bang was in de groei het contact met de mensen te verliezen. Vervolgens kwamen er allemaal argumenten en onderbouwen verschillende richtingen op, met als gevolg dat wij beiden door de bomen het bos niet meer zagen. Tot we op de metafoor van een schip kwamen. Een schip dat door verschillende ankers op zijn plek werd gehouden en leek te dobberen. De vraag werd vervolgens kun je de ankers lichten en op reis gaan naar nieuwe plekken (en dus uitdaging houden), zonder dat het schip veel groter wordt? Nu werd voor hem ineens veel duidelijker wat de mogelijkheden waren en welke extra keuzes hij had. Door buiten het kader te denken bleek er meer mogelijk dan vooraf gedacht. Met name het feit dat hij nu niet alles hoefde uit te leggen of onder woorden te brengen hielp hemzelf enorm om los te komen uit de huidige situatie en te kijken naar de mogelijkheden voor de toekomst. ‘Een beeld zegt meer dan duizend woorden’.

We hebben afgesproken het vervolg gesprek zelfs nog een stap verder te gaan, namelijk met een organisatie-opstelling, waarin nog sterker het beeld zijn verhaal vertelt zonder woorden.

Tevens kreeg ik deze week het E-book van Juul Martin, genaamd De Boom, gemaild. Het boek gaat over jezelf snappen, het anders doen en blij worden. Hij heeft dit hele proces beschreven vanuit de metafoor van de boom. Wat mij betreft ook een prachtige en krachtige metafoor als het gaat over onszelf. Ik merk zelf dat als ik mij alleen al identificeer met een boom, ik mij sterker en zekerder voel. Juul neemt je mee in deze metafoor en laat je zien hoe je aan de hand van een aantal vragen jezelf beter kunt snappen en kunt leren het anders te doen, met een blijer resultaat. Het is niet alleen een heel praktische en duidelijke aanpak om in kleine stappen zelf gelukkiger te worden. Het heeft ook prachtige illustraties van Linde Ex en de pagina’s zijn niet helemaal volgepropt met letters. Voor visuele mensen zoals ik een verademing vergeleken met veel boeken over dit thema. Wat mij betreft een aanrader voor mensen die zelfstandig aan persoonlijke groei willen werken. Zelf wil ik het wel eens uitproberen in een intervisie situatie. Kijken of dat ook werkbaar is.

Laat je mee nemen in de metafoor van Juul met De Boom!

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s